Nazwa Gry: Claw
Producent: Monolith Productions
Rok produkcji: coś koło 1997
Download: np.
np. stądLicencja: (w zależności, co wybierzecie

)
Miejsce na dysku: coś koło 100 MB

Captain Claw (Kapitan Pazur) jest to gra, w której wcielasz się w rolę doświadczonego i bezkompromisowego dowódcy oddziałów piratów. Twój statek został niestety zniszczony, a załoga wzięta do niewoli; cudem uciekasz z więzienia. Czy uda ci się uratować załogę, skompletować mapę i szlachetne kamienie amuletu 9 żyć?? To już zależy tylko od ciebie!
Gra posiada 14 leveli. Niestety nie ma klasycznego trybu zapisywania stanu gry tak jak np. w Warcrafcie- stan gry możesz zapisać dopiero, kiedy trafisz na piracką flagę (po 2 na 1 etap), ale uważaj- jeżeli grasz na kodach, ten tryb nie działa! Co jakiś czas pojawiają się przeciwnicy, których żeby pokonać, trzeba się nieraz nieźle natrudzić (boss). O ile zwykły przeciwnik nie wykazuje się wielki IQ w 1 etapie, to w następnych staje się znacznie mądrzejszym. Warto również wspomnieć o dodaniu przez projektantów do gry ciekawych
przerywników (można oglądnąć na [Youtube

).
Można również zagrać w trybie gier zrobionych w edytorze (kilka takich map powinno się zawierać standardowo). Jest funkcja do gry przez sieć. Niestety gra nie posiada, edytora, ale można go legalnie ściągnąć np. z
tej strony.
Wychowałem się na tej grze i szczerze ją polecam

Plusy:
- kojarzy mi się z dzieciństwem- wychowałem się na tej grze

- ładna grafika, jak na tamte czasy
- mały rozmiar na dysku
- gra posiada "duszę", jedna z kultowych
- możliwość zrobienia własnych leveli w edytorze
- fajna muzyka
Minusy:
- edytor nie jest taki prosty dla nowicjusza

- po pewnym czasie może się nudzić
- czasem w grze występują błędy
- dość kiepskie polskie tłumaczenie (dotyczy wersji polskiej)
Ocena końcowa:+5/6